design trends 2021wat kunnen we verwachten?

Net zoals vorig jaar blikken we als designers graag vooruit naar wat het komende jaar voor ons in petto heeft. We marcheren intussen ongestoord richting de zomer en, samen met de meiklokjes, zijn er weer nieuwe designtrends zichtbaar. Het designlandschap is een eeuwig groeiend ecosysteem met veel verschillende subtrends. Om het overzicht echter te behouden, hebben wij alvast de 5 trends die ons zijn opgevallen op een rijtje gezet.

  • Jeffrey
Leestijd: 2 minuten
Design trends 2021, wat kunnen we verwachten?

Trend #1 - Gaussian Blur

Het toepassen van een “Gaussian blur” op de achtergrond van je website of bepaalde secties geeft de volledige website een meer ‘artistiek’ gevoel.  Het is een opkomend trend dat webdesigners steeds vaker toepassen op hun lay-out.

Eveneens helpt het toepassen van deze trend bij het creëeren van diepte in het ontwerp, alsook het zetten van de juiste sfeer / toon zonder enige afleiding aan het hoofdobject.

Design trend #1 -  Gaussian Blur
Design trend #1 -  Gaussian Blur

Trend #2 - Retro typografie / retro feeling

De “retro” typografie van vroeger wordt terug van onder het stof gehaald. De vroegere typografie wordt met behulp van leuke animaties en stileringen opnieuw leven in geblazen.

Zo wordt deze trend volop toegepast op de “Spotify Carnivals sounds” website. Er wordt met verve geëxperimenteerd met leuke retro fonts en bombastische kleuren.

Spotify maakt hier gebruik van RT Alias, een lettertype van Mirco Schiavone, geïnspireerd op de tekst zichtbaar in oude VHS tapes. Ze slagen erin een jong geheel te vormen door brutaal te spelen met verschillende typografieën, gespreid over verschillende tijdsperken en stijlen.

Design trend #2 -  Retro typografie / retro feeling
Design trend #2 -  Retro typografie / retro feeling

Trend #3 - Horizontaal scrollen

Het doorbreken van de verticale scrolgewoonte is een gewaagde keuze, maar toch laten meer en meer designers zich erdoor verleiden.  Zo kozen de designers van Momento voor het integreren van een horizontale scrol bij hun galerij op de homepagina. De combinatie van deze 2 elementen creëert een aangename manier van navigeren.

Maak ook jij de keuze om te werken met een horizontale scrol? Voorzie dan ook alternatieve manieren van navigeren door bijvoorbeeld te werken met pijltjes.

Daarnaast is het ook van belang dat het voor de gebruiker meteen duidelijk is hoe de scrol zal verlopen, horizontaal of verticaal. 

Tenslotte wordt een horziontale scroll afgeraden voor blokken tekst die een hoog leespercentage verwachten.

Design trend #3 -  Horizontaal scrollen
Design trend #3 -  Horizontaal scrollen

Trend #4 - 3D visuals

In 2020 konden we de opkomst van 3D in webdesign al merken, maar ook in 2021 blijft deze trend steeds verder groeien. Tegenwoordig worden zowel de computers als de mobiele toestellen krachtiger qua processors. Dit laat ons toe om gebruik te maken van 3D elementen in de browser.

Door 3D afbeeldingen te combineren met subtiele animaties of leuke interacties creëert men een aangename manier van surfen.

Design trend #4 -  3D visuals
Design trend #4 -  3D visuals

Trend #5 – grid lay-out

CSS grid wordt door meer en meer browsers ondersteund. Dit biedt ons de mogelijkheid om op een eenvoudigere en flexibelere manier een grid lay-out op te maken.

De website van Hudson Gavin Martin maakt gebruik van een grid lay-out in combinatie van bold typografie. Ongeacht de structuur blijft de website toch overzichtelijk ogen.

Design trend #5 – grid lay-out
Design trend #5 – grid lay-out
Design trend #5 – grid lay-out
Design trend #5 – grid lay-out

Ook op zoek naar een hip & trendy design voor je website?

contacteer ons

besluitConclusie

Trends zijn gevaarlijke beestjes in die zin dat je makkelijk kan verleid worden om daar in mee te gaan. Wat momenteel hip is, is daarom nog niet de juiste oplossing voor jouw project. Het is daarom van belang dat we elke uitdaging op gepaste wijze benaderen en vrijwaren dat jouw boodschap op de beste manier naar voor komt. Met of zonder gebruik te maken van deze trends. 

Heb je vragen over hoe we je kunnen helpen met de online representatie van jouw bedrijf? Aarzel dan niet en contacteer ons! We helpen graag waar nodig.

Cookie