
Blijkbaar zijn er collega webdesign-bureau's in onze sector, die geen respect hebben voor het design-werk van anderen, en websites klakkeloos gaan kopiëren.
Deze ochtend zag ik volgend mailtje in mijn mailbox zitten:
"Beste Collega's van de rode groep van FewebPlus,
We werden vandaag via een anonieme tip gewezen op de site van een bureau uit Braine-l'Alleud die een exacte kopie van de Oskar D site blijkt te zijn.
Bekijk eerst onze site: http://www.oskard.be en vergelijk vervolgens met: http://www.ohdesign.be
Het is echt niet te geloven.
Wat doe je met zoiets?
vriendelijke groeten,
Gert Junes"
Het meest frapperende is de eerste zin op hun website: ‘La créativité et le design sont nos principales activitées.' Het is heel duidelijk waar ze hun creativiteit gaan halen, dan stel je je natuurlijk vragen over hoe hun overige websites en realisaties tot stand zijn gekomen.
We hebben dit verhaal in het verleden zelf ook eens meegemaakt. De beste manier om hierop te reageren is volgens mijn persoonlijke mening:
Ik denk dat dit verhaal zeker nog een staartje zal krijgen, zeker wegens de hoge graad van overeenstemming.
Maar als je dit juridisch wil aanpakken, dan zit je op de lange baan en met extra kosten. Eén ding is zeker, vandaag zal Oh!Design heel veel bezoekers op zijn website krijgen!
Update 12 APRIL 2010: Kennelijk vinden de mensen van http://www.my-websitebuilder.com/ de footer van onze website zo goed, dat ze hem quasi volledig gekopieerd hebben.
Update 5 MEI 2010: www.abckarnaval.be lijkt nogal sterk op de website die wij bouwden voor www.feestwinkel.be. Hoe creatief van ID creation!
Gewoon geen beetje beroepseer of liefde voor het vak, en ze zijn offline…
Haha echt zeer lachwekkend , vertelt ons meteen ook hoe creatief en inspiratievol dit 'webdesignbedrijf' wel niet is.
Ja, heb ik ook meegemaakt. Ik heb volgende site voor een klant gemaakt: www.elisabeth.broekaert.com. Nu botste ik toevallig op deze : http://www.patrickverbeeck.be
Triest is het. En volgens mij kan je er niks tegen beginnen. De man in kwestie is dan nog docent grafische vormgeving aan Sint Lucas. How low can you go?
@update 12/04 : Even de 'nieuwe website' van my-websitebuilder bekeken.... Laten we maar zeggen dat de inspiratie voor het ontwerp wel duidelijk is. Ik heb enige ervaring met het bedrijf ...
Altijd jammer dat mensen je eigen creativiteit gaan uitbuiten. Veel kan je er niet aan doen. Misschien moet Feweb daar maar eens werk van maken.
Het is inderdaad zeer jammer dat mensen het werk van een ander zomaar klakkeloos kopiëren. In het webdesign wereldje komt dit zeer vaak voor. Ik denk niet dat je er veel kunt tegen beginnen. Het enige positieve eraan is dat ze je werk blijkbaar wel mooi vinden, anders zouden ze het niet kopiëren. Het enige wat je kan doen is steeds zelf creatief blijven zodat je dat soort copycats steeds een stapje voor bent. :-)
Wat houdt een beroepsfederatie als Feweb in, ik ben steeds zeer kritisch geweest tov deze federatie, iedereen die zich webdesigner noemt kan er lid van worden, ... men zou beter een kwaliteitscontrole invoeren alvorens te mogen toetreden waardoor het kaf van het koren gescheiden wordt.
Kijk naar my-websitebuilder, en anderen hierboven in artikel deze zijn lid van Feweb