Flash vs JavaScript

gepost op Maandag 08 maart 2010 door Thomas

Flash vs JavaScript

Met flash kan je interactieve multimedia sites bouwen. Flash is uitermate sterk voor multimedia en flashy websites. Maar er zijn ook een aantal sterke nadelen waarom wij flash proberen te beperken tot het minimum. Je kan bovendien vergelijkbare effecten en animaties bekomen met JavaScript.

Nadelen met flash

Toegankelijkheid
Een flash website wordt door je webbrowser als één object beschouwd. De functionaliteiten die webbrowsers aanbieden worden hierdoor drastisch beperkt. Deze beperkingen kunnen gedeeltelijk door de flash programmeur worden opgevangen. Maar dit zal extra tijd in beslag nemen omdat dit niet standaard voorzien is. Enkele voorbeelden:

  • De vorige en volgende knop kan je niet gebruiken binnen de flash site.
  • De url (of webadres) is op elke pagina van je flash site hetzelfde. Je kan dus geen bookmark leggen naar een bepaalde pagina.
  • Je kan tekst of afbeeldingen binnen de site niet selecteren.
  • Screen readers of screen translaters kunnen je pagina niet lezen. Mensen met visuele of motorische beperkingen zijn er dus aan voor de moeite.
  • De keyboard navigatie is beperkt.

SEO
De toegankelijkheid beperkingen die jij en je browser ervaren gelden ook voor zoekmachines. Het is zeer moeilijk voor zoekmachines om de content van een flash website te indexeren. Je kan dit als webmaster opvangen door extra content toe te voegen in je broncode. Maar dan doe je dus dubbel werk. En bovendien zal je nooit hetzelfde effect van een goede html website kunnen bekomen. Het is dus ook geen toeval dat je via een zoekmachine zelden op een flash website terecht zal komen.

Hoge productiekost
Onze projecten zijn allemaal voorzien van een CMS. Zo kan je gemakkelijk de inhoud van je website aanpassen. De inhoud op je website wordt dan dynamisch aangepast. Dit kan je uiteraard ook met een flash website bekomen. Maar dit is bij flash wel veel complexer! De productiekost zal bij een flash website dan ook veel hoger oplopen.

Je flash-player moet up-to-date zijn.
Er zijn besturings systemen die geen flash ondersteunen (vb bij smarthones) Sommige versies zijn dan weer niet compatibel. Het kan ook zijn dat je als clients de it-beheerder moet inschakelen omdat je onvoldoende rechten hebt om iets te installeren enz.

JavaScript?

Dankzij JavaScript Libraries als jquery, prototype, script.aculo.us kan je zeer toffe animiaties creëren. Een eenvoudig voorbeeld vind je terug in de blauwe balk bovenaan op deze pagina.

Het grote voordeel is dat deze animatie telkens een extra is. Voor bezoekers waar de JavaScript is uitgeschakeld (vb. zoekmachines, smartphones, ...) zal de animatie niet worden weergeven. Maar er zal wel een alternatieve inhoud zijn.

Waarom flash gebruiken?

Flash heeft uiteraard ook een aantal zeer grote troeven. Op multimedia gebied kan html en JavaScript niet tippen aan Flash. Op thefwa.com kan je enkele flash sites bekijken die zeer spectaculair zijn. (De kostprijs bovendien ook). Maar je website moet niet uitsluitend uit flash bestaan. Je kan de voordelen van flash en html combineren. Een mooi voorbeeld hiervan is YouTube. Bij webatvantage proberen we het gebruik van flash te beperken, maar we maken er soms ook handig gebruik van. Zo kan je in onze CMS zeer gebruiksvriendelijk uploaden via flash. Of met behulp van flash kick ass grafieken maken.

Het is dus een kwestie om de juiste technologieën voor de juiste doeleinden te gebruiken. En deze technologieën op de voet te volgen.

Categorie: Technologieën, SEO, zoekmachine optimalisatie, Development
Tags: Flash, JavaScript, jQuery

Geef een reactie op deze blogpost


Woensdag 03 maart 2010 door Glemma Digital Creativity

Hoewel voor veel gevallen je verhaal redelijk klopt vind ik dit toch nogal kortzichtig. Veel van de problemen met flash die je noemt zijn al makkelijk op te lossen. Zo zijn de problemen die je noemt met het linken en bookmarken makkelijk op te lossen met plugin's zoals swfObject.

Ook het nadeel dat de flash player up-to-date moet zijn is redelijk kort door de bocht. Javascript is weleenswaar in de browser geïntegreerd, maar dit brengt ook een hoge platform afhankelijkheid met zich mee.

Overall heb je denk ik we; gelijk door te zeggen dat flash gecombineerd zo veel mogelijk gebruikt moet worden als aanvulling op html

Donderdag 04 maart 2010 door Thomas

Oplossing toegankelijkheid

Zie blog bericht: 'Deze beperkingen kunnen gedeeltelijk door de flash programmeur worden opgevangen. Maar dit zal extra tijd in beslag nemen omdat dit niet standaard voorzien is.'

Download en update

Het downloaden en updaten van flashplayers kan voor een leek soms een drempel zijn. Zeker met smartphones (vb iphone en blackberry) . Het grote verschil met libraries zoals jquery is dat er telkens een alternatief zal aangeboden worden. Als de browser om de één of andere reden geen javascript kan lezen zal er gewone html getoond worden. Bij flash moet je dergelijke alternatieven zelf programmeren (= extra werk = extra kost)

Cross platform - cross browser

De jquery library is compatibel met firefox 2.0+, IE 6+, safari 3+, Opera 9+, Chrome 1+. Flash objecten kunnen daarentegen ook veel moeite hebben met cross browser. Maar dit heeft dan meestal met het object te maken.

Algmeen

Javascript libraries zoals jquery en prototype maken het leven als webdeveloper een stuk gemakkelijker. Ze hebben de mogelijkheden van javascript exponentieel doen groeien. Maar op multimedia vlak kunnen ze nog niet tippen aan flash. Het is zeker geen slechte ingesteldheid om te volgen hoe beide technologieën zullen evolueren.

Dinsdag 15 juni 2010 door Thomas

Aangezien we de juiste technologieën moeten opvolgen zou ik toch eens willen doorverwijzen naar een nieuw blog bericht over HTML5. Heeft flash nog overlevingskans eenmaal HTML5 geïntegreerd zal worden?

Zaterdag 18 december 2010 door Benji

Met de komst van html5 en css3 gaat er een hele nieuwe wereld open voor het web gebeuren, maar of we kunnen spreken van een echte tweestrijd tussen 'hun' en flash zou ik niet durven zeggen.

Met deze nieuwe mogelijkheden zullen er over enkele jaren wel meer sites gebouwd worden met html5 en co, edoch toont het aan hoever Flash (AS3) voor zijn tijd zit. Met de komst van Flex & Flash Builder 4 is het bouwen van een professionele site ook al veel vergemakkelijkt, daar waar er nu frequent gebruik maakt van html en php.

De hoofdfocus van Adobe is ook geheel verschoven naar een veel breder spectrum dan enkel websites. Desktop- en mobile applicaties maak je direct aan zonder probleem, zelfs voor de iPhone zit er nu alreeds een officiële compiler in Flash.

html5 wordt ook nog niet overal ten volle ondersteunt, terwijl 95% van de computers toch wel een flashplayer heeft. De update gebeurt ook al veel pijnlozer dan vroeger, misschien krijgen we wel een autoupdatefunctie zoals bij Adobe AIR in de volgende versie.

Flash - AS3 - zal zeker niet sterven door de komst van html5, misschien zal enkel de focus wat herlegt worden naar andere mogelijkheden dan waarvoor we ze nu gebruiken.

Waarom spreken we hier ook over een strijd, als men doordacht gebruikt maakt van elke technologie kan men een sublieme userexperience creëren waar de gebruiker enkel en alleen maar kan van profiteren..

Icon twitter

Twitter update

Met onze wachtpagina, hebben we een klein beetje respijt voor de lancering van de nieuwe #webatvantage site! Soon back alive and kicking!

Blog categorieënZoekenLaatste reacties

Maandag 19 mei 2014

Lars Mertens reageerde op Google Pinguïn update en ranking voor webdesign.

Donderdag 12 juli 2012

Lieven reageerde op Google Pinguïn update en ranking voor webdesign.

Donderdag 12 juli 2012

Jan reageerde op Google Pinguïn update en ranking voor webdesign.


Icon RSS

RSS Feed

Wanneer u zich op deze pagina voor een RSS feed aanmeldt, krijgt u samenvattingen van de berichten op een eenvoudige manier aangeleverd.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van alles wat reilt en zeilt bij Webatvantage.